نازل های تندیش نسوز هستند که در کف تندیش قرار می گیرند و وظیفه هدایت جریان آب از تندیش به قالب ریخته گری را بر عهده دارند و همچنین نقش مهمی در کنترل جریان هوا، جلوگیری از ذوب شدن دما دارند. و حفظ ساختار فولاد. با توجه به مدت زمان فرآیند ریخته گری، از انواع نازل در کارخانه های ذوب آهن استفاده می شود. طرح های مختلف نازل ها با طرح های ریخته گری متفاوتی که در صنعت ذوب فولاد استفاده می شود کار می کنند.
شخصیت
مقاومت بالا در برابر شوک حرارتی
هیچ واکنش شیمیایی مرتبط با مواد مذاب وجود ندارد
مقاومت فشاری بالا
سختی و مقاومت بالا
نازل تندیش یک عنصر نسوز است که در پایین تاندیش قرار می گیرد و وظیفه آن هدایت مذاب از تاندیش به قالب ماشین ریخته گری پیوسته (CCM) است.
نازل های تاندیش انواع مختلفی دارند که بسته به زمان ریخته گری متفاوت است. به طور کلی می توان گفت که دو نوع کلی نازل تاندیش وجود دارد: نازل های تاندیش که در حین ریخته گری نیاز به تعویض دارند (تعویض شونده) و نازل های تندیش که در حین ریخته گری (ایستا یا ثابت) و پس از پایان دفع تعویض نمی شوند. . جراحی و تعویض تاندون اصلاح شده است.در صورت لزوم کنترل جریان آب در حین دفع، معمولاً از دو نوع مکانیسم استفاده می شود: کنترل جریان با توقف در محلول و کنترل جریان. مذابی که از نازل مذاب از دریچه کشویی عبور می کند. سیستم نازل ذوب در برخی از کارخانه های فولاد کنترل جریان در نازل ذوب انجام نمی شود، بنابراین مکانیزمی برای این قطعه در نظر گرفته نشده و از نازل ذوب ساده استفاده می شود. در این حالت کنترل جریان مذاب عبوری از نازل معمولاً با تنظیم سطح مذاب در نازل به کمک سیستم گیت پاتیل انجام می شود.
عموماً در کارخانه های فولادسازی بزرگ که از کوره های الکتریکی یا کوره های القایی استفاده می کنند و دارای چندین خط ریخته گری یا ریخته گری مداوم هستند، در صورتی که نازل در طول دوره ریخته گری عمر کافی نداشته باشد و در حین کار نیاز به تعویض داشته باشد. از نازل تندیش استفاده می شود که دارای سیستم گیت سوخت یعنی صفحات بالایی، میانی و پایینی و همچنین چنجر یا نازل تندیش در حین عملیات ریخته گری می باشد. به عنوان مثال، اگر زمان ریخته گری 20 ساعت باشد، اگر فرض شود که نازل تندیش نمی تواند به طور معمول به مدت بیست ساعت بریزد، نیاز به تعویض دارد و فرض بر این است که تندیش پر از مذاب است و سایر خطوط دفع کار می کنند. ، نازل چنجر استفاده شده است. .همچنین در برخی از کارخانههای فولادی که ریختهگری به صورت بسته انجام میشود، از نازلهای میانی بین نازل و قالب، یعنی نازلهای Shroud یا SEN یا Sub Entry Nazzles، بین نازل و قالب استفاده میشود تا جریان به داخل وارد نشود. تماس با درب باز هوا.
نازل های تندیش گروه پاترون که در دو نوع مونتاژ شده با بلوک کامل یا مجزا عرضه می شوند عبارتند از:
نازل تاندیش زیرکونیا 96%: برای ریخته گری مداوم تا 12 ساعت
نازل کربن آلومینا تاندیش با هسته زیرکونیایی 96 درصد: برای ریخته گری مداوم تا 4 ساعت
نازل تمام کربن آلومینا-زیرکونیا: برای ریخته گری مداوم تا 4 ساعت
نازل تندیش زیرکونیا 75% با بلوک کاملاً مونتاژ شده: برای ریخته گری مداوم تا 2 ساعت
نازل 65% زیرکونیا: برای ریخته گری مداوم تا 1.5 ساعت
بلوک های رایج مورد استفاده برای نازل های تاندیش عبارتند از:
بلوک مکعبی خوب
شکل گرد خوب
در کارخانه های فولادی کوچکتر یا آنهایی که زمان ریخته گری کمتر از 12 ساعت است، معمولاً از نازل چنچر استفاده نمی شود، زیرا عمر نازل تاندیش می تواند تا 12 ساعت برسد. بنابراین در این نوع گیاهان از نازل های ساده یا ثابت استفاده می شود.در شرکت های کوچکتر و آنهایی که از نازل های اسپری ثابت استفاده می کنند، نازل های مختلف توصیه می شود. برخی از نازل های تندیش دارای نازل زیرکونیایی با بدنه کربن آلومینیومی هستند که در چاه یا نشیمنگاه قرار می گیرد. برخی از نازل های تندیش به سادگی از زیرکونیا ساخته شده و روی صندلی قرار می گیرند. برخی از نازل های تاندیش از کربن آلومینا با مواد افزودنی و زیرکونیا تولید می شوند. میزان زیرکونیا در نازل های تندیش به زمان ریخته گری و سرعت انبساط نازل بستگی دارد. درصد زیرکونیا در نازل های زیرکونیایی معمولا از 60 تا 96 درصد است. لازم به توضیح است که برخی از نازل های تندیش از مواد ریخته گری ساخته می شوند اما به طور کلی نازل های تندیش به صورت چاپی تولید می شوند. هر دوی آنها می توانند با انواع مختلف عملکردها و نیازها مطابقت داشته باشند.
علاوه بر نوع و جنس نازل، انتخاب قطر مجرای نازل نیز مهم است. قطر نازل تندیش به ابعاد شمش (بیلت)، شمشال (بلوم) یا دال (دال) تولید شده، سرعت ریخته گری و سطح ذوب تندیش بستگی دارد. قطر نازل می تواند از 10 میلی متر تا 20 میلی متر متغیر باشد و معمولاً در کارخانه های فولادی، قطر نازل 12 میلی متر تا 17 میلی متر است.قطر نازل می تواند حتی در کارخانه ای با همان نوع محصول با ابعاد ثابت در طول سال به دلیل تغییرات آب و هوا یا افت دما تغییر کند.
مواد و ملزومات نشیمن یا فول بلوک نازل های تندیش به طراحی و نوع نازل تندیش، مدت زمان ریخته گری و شرایط کار بستگی دارد. به عنوان مثال چاه های نازل های ثابت تندیش مکعبی یا استوانه ای هستند. در برخی از شرکت ها از نازل های کربن آلومینا تادیش بدون بلوک کامل استفاده می شود که برای ایمنی آنها باید به آن توجه کرد. جنس بلوک نازل تندیش می تواند آلومینا، شاموت، کربن آلومینا به صورت فشرده یا حجیم باشد که انتخاب آن ها بستگی به شرایط عملکرد نازل تندیش دارد.
نازل های تاندیش و بلوک های کامل را می توان با هم ترکیب کرد. در صورتی که این دو به صورت جداگانه تولید شوند، مونتاژ آنها ضروری است که معمولاً از ملات کرومیت استفاده می شود که مقاومت بسیار بالایی دارد. برخی از شرکت ها ترجیح می دهند نازل های مونتاژ شده و بلوک های کامل را خریداری کنند و برخی ترجیح می دهند آنها را جداگانه خریداری کنند و در هنگام استفاده در کارخانه جمع آوری کنند.در صورت رعایت دستورالعمل های مونتاژ، روش دوم می تواند مقرون به صرفه تر باشد، زیرا برای مونتاژ نازل تندیش و حمل آن به کارخانه فولاد، به استحکام و پخت بالای نازل و کل بلوک نیاز است. یا ملات ارزانتر در هر صورت رعایت نکات ایمنی در مونتاژ بسیار مهم است زیرا در صورت دمیدن مذاب بین نازل و بلوک خطرات جانی و مالی زیادی به همراه خواهد داشت.
نازل تندیش در ایران با نام های مختلفی شناخته می شود. نوع شیشه تندیش، نازل تندیش، نازل قند و گلدان، اعم از تمام قد یا نیم قد و ... نام جدیدی است و اگرچه ممکن است با نام غیر استاندارد اشتباه گرفته شود، ممکن است مفید هم باشد.